Close
Zelf je haar kleuren doe je zo

Zelf je haar kleuren doe je zo

De beste plantaardige haarkleuringen krijg je natuurlijk in je kapsalon. Maar soms zijn er momenten waarop je favoriete kapper niet beschikbaar is en je dan maar zélf aan de slag moet. Hoe doe je dat het beste? Hieronder enkele tips om zelf je haar te kleuren.

Een plantaardige haarkleuring thuis zelf tot een goed einde brengen vraagt de juiste aanpak. Het begint al met de juiste kleursamenstelling. Om ervoor te zorgen dat je een resultaat krijgt dat gezien mag worden, moet je de kleuring hebben die echt past bij jou.

Daarom zal ik nooit zomaar iemand een haarkleurpakket geven of een kleuranalyse op afstand doen. Ik wil de doe-het-zelver minstens één keer op mijn kappersstoel hebben gehad. Pas wanneer ik als kapster de toestand van je haar ken en weet wat de perfecte dosering en samenstelling is voor jouw haar en het resultaat dat jij wilt, kan ik een custom made haarkleuring maken om thuis aan te brengen.

Eenmaal ik weet welke plantaardige haarkleuring de beste is voor jouw haar, krijg je op verzoek een thuispakket. Op dat pakket komt een sticker met een gebruiksaanwijzing – een tip van mijn trouwe klant Marjola.
Maar omdat niet alles op één sticker past, geef ik je hierbij enkele algemene tips die je in het achterhoofd moet houden als je thuis zelf aan de slag gaat met haarkleurproducten.

Haarkleuren voor doe-het-zelvers in drie stappen


1. Zorg ervoor dat je haar goed gereinigd is voordat je het kleurt
Voor de beste hechting van het haarkleurproduct is een goede reiniging heel belangrijk. Ik raad altijd aan om een haarklei te gebruiken voor een grondige reiniging. Er zijn verschillende kleisoorten. Zelf prefereer ik bentonietklei uit de Périgord omdat die de beste ph-waarde heeft.

2. Maak een homogene emulsie
Je haarkleurproduct moet homogeen zijn. Roer het product met een klopper zodat er geen klonters meer in zitten en je alles mooi egaal kunt aanbrengen.

3. Breng de emulsie aan op de juiste manier
Breng je haarkleurproduct dik aan bij de uitgroei en druk stevig aan. Is het de eerste keer dat je (zelf) je haar kleurt? Of zijn de lengtes verbleekt of hebben ze niet meer de juiste kleur? Breng dan de kleuring meteen daarna aan op de rest van je haar.
Is je haar al gekleurd geweest, respecteer dan de pauzetijd zoals vermeld op de sticker en trek pas dan je haarkleurproduct aan op de lengtes.
Dus breng het kleur niet vanaf het begin op de lengtes aan. Trek het ook niet iedere keer door want dan worden je lokken te donker of te intens volgens de uitgroei.


Nog enkele aandachtspunten

  • Zorg ervoor dat je water de juiste temperatuur heeft. Wil je een koper of rode haarkleur? Gebruik dan liefst zo warm mogelijk water. Wil je je haar donker kleuren of kleuren met een neutrale tint? Dan is 35° de ideale watertemperatuur voor jou.
  • Het is niet altijd nodig om een folie rond je haar te doen als je het kleurt. Een folie zorgt er wel voor dat je haar het haarkleurproduct beter opneemt. Bij blonde kleuren is het niet altijd nodig. Bij donkere of rode tinten best wel.
  • Of je je haar al dan niet moet wassen na je kleuring hangt af van de gewenste intensiteit van je nieuwe haarkleur. Wil je dat de werking van het haarkleurproduct stopt? Was je haar dan met shampoo. Wil je dat je haar intenser of donkerder wordt? Spoel je haar dan gewoon met water, breng een conditioner aan en was je haar pas na 24 of 48 u. Dan krijgt je haar de tijd om donkerder, koeler of warmer te worden naargelang de haarkleuring.
  • Gebruik na elke wasbeurt een conditioner. Zo krijgt je haar de juiste ph-waarde, blijft je haarkleur beter behouden en dan wordt je haar minder broos.

Dus wil zelf je haren kleuren, of je wil overschakelen van chemische naar natuurlijke haarkleuringen dan help ik je daar graag bij. Neem gerust contact op voor je plantaardige haarkleurpakket op maat.