Close
Don’t be silly. Siliconen in je shampoo

Don’t be silly. Siliconen in je shampoo

Veel haarproducten bevatten siliconen. Ze doen je haar er gladder en gezonder uitzien, maar echt gezond zijn die siliconen niet. Zonder de siliconen zijn je haren pas echt gezond. In deze blog leg ik uit hoe dat komt.

Siliconen: ze komen voor in heel veel producten en toepassingen. Ook in shampoo zijn ze vaak terug te vinden. Shampoo met siliconen legt een laagje rond je haar. Daardoor werkt het waterafstotend. Als je zo’n shampoo gebruikt glanst je haar, is het gladder, kan je het beter doorkammen en pluist het minder. Je zou kunnen denken dat je haar gezond is.
Dat is niet zo.

Zacht maar versmachtend

Siliconen zijn eigenlijk glijmiddelen voor het haar. De siliconenlaag verbergt de ware aard van je chemisch behandeld haar, kapot behandeld haar. Producenten gebruiken vaak siliconen in hun shampoo om de werking van agressieve wassubstanties, die het haar ruw en onhandelbaar zouden achterlaten,  te verbloemen.

Hoe komt dat? Siliconen zijn een soort vloeibaar plastiek, een synthetische stof die ontstaat na bewerking van silicium. Er zijn siliconen die oplosbaar zijn in water en niet-oplosbare siliconen. Op de verpakking van haarproducten zijn ze te herkennen aan de termen die eindigen op -cone. De niet in water oplosbare siliconen blijven in je haar en werken versmachtend. Maar er is nog meer.


Let op voor build-up

Een overdaad aan siliconen kan leiden tot een ‘build-up’. Build-up is een haarprobleem waarbij resten haarproducten (shampoo, conditioner, stylingproducten, wax…) een laag op het haar vormen. Na een tijd kan het gebeuren dat er zoveel restjes en siliconen zijn dat die er niet meer uit gaan. Door build-up wordt het haar niet alleen zwaar maar kan ook de celvernieuwing stoppen en je haar uitvallen.


Build-up verwijderen is lastig. Soms zijn er tot twintig wasbeurten nodig – met goede haarshampoo uiteraard – om die smerige laag te verwijderen. Het spreekt voor zich dat al die extra wasbeurten om de siliconen eruit te wassen heel slecht zijn voor onze wateren.


Kies voor 100% plastiekvrij

Door je haar met natuurlijke shampoo te wassen komt uiteindelijk de ware aard van je haar wel te voorschijn. Je kan de kwalijke gevolgen van siliconengebruik een halt toeroepen.
Dat begint dus met je haarproducten onder de loep te nemen en zo nodig over te schakelen naar natuurlijke en haarvriendelijke verzorgingsproducten.


Sommige mensen die bezorgd zijn over de impact van shampoo op het milieu verkiezen een shampoo bar in plaats van vloeibare shampoo. Het is waar dat je met zo’n shampoo bar plastiek verpakkingen vermijdt, maar let goed op de samenstelling van een shampoo bar. Vaak zit daar even veel plastiek in als in een plastiek verpakking.


Kortom: bekijk de ingrediëntenlijst. Kies voor een natuurlijke shampoo – zonder plastiek of siliconen – die duurzaam is en je haar voedt. De shampoos die je vindt bij Hoofdzaak Nana zijn allemaal 100% natuurlijk en vriendelijk voor je huid en haar. En je kunt bij ons je lege shampooflessen of -verpakkingen laten navullen. Zo zorg je meteen ook voor het milieu.