Close
Zeg niet zomaar haarklei tegen bentonietklei uit de Périgord

Zeg niet zomaar haarklei tegen bentonietklei uit de Périgord

Misschien doet mijn familienaam (Dassonville) het al vermoeden: mijn roots liggen in Frankrijk. Ook de haarklei die ik gebruik in mijn kapsalon Hoofdzaak Nana komt uit ons buurland. Ze is van uitstekende kwaliteit.

Van haarklei was ik al langer overtuigd. Maar het heeft veel voeten in de aarde – of moet ik zeggen: in de klei? – gehad om de juiste en meest duurzame kleisoort te vinden. Uiteindelijk vond ik een kleisoort (bentonietklei) uit een groeve uit de Périgord.


Périgord

Périgord is een Franse landstreek, in het hart van de Dordogne, in het zuidwesten van Frankrijk. Périgord staat van oudsher bekend als belangrijkste vindplaats van truffels, om de ganzenteelt en ook om de vruchtbare klei. Zo maakt men in de streek al lang tegelpannen.
In een kleigroeve waar al vier generaties lang klei op een duurzame manier gewonnen en gedroogd worden, vond ik de juiste partner voor de haarklei die ik in mijn kapsalon gebruik.


Bentonietklei

Ik koos voor bentonietklei, de beste klei. In vergelijking met andere kleisoorten absorbeert deze klei heel goed. Al honderden jaren gebruiken mensen bentonietklei om onzuiverheden en toxines van de huid te verwijderen. Tegenwoordig vind je bentoniet terug in heel wat huidverzorgingsproducten.

Bentoniet komt als natrium-kleisoort voor in de natuur en heeft een fijne, zachte structuur. Gemengd met water vormt het een pasta die bijvoorbeeld heel geschikt is voor een haarmasker. De haarklei bevat heel veel voedingsstoffen die de huid een boost geven.


Gecertificeerde haarklei

De bentonietklei uit de Périgord bestaat uit vulkanische as en zit boordevol mineralen. De extractie gebeurt tussen mei en eind oktober. Het is heel pure klei: niet gedecontamineerd door stralen, het bevat geen zware metalen en aangezien de groeve zich bevindt in een niet verstedelijkt gebied is de klei helemaal vrij van pesticiden en andere chemische stoffen.
Doordat de klei licht is van kleur, laat deze haarklei ook geen kleur achter.
De haarklei van Hoofdzaak Nana draagt de goedkeuring en de certificaten van zowel COSMOS als Ecocert. COSMOS is de afkorting van ‘COSMetic Organic and Natural Standard’, de instantie die organische en natuurlijke cosmeticaproducten in Europa certificeert.

Ecocert is een biologische certificeringsorganisatie die de criteria vastlegt voor natuurlijke en biologische cosmetica.


Voordelen voor je huid en haar

Deze klei is een 100% puur product dat rijk is aan kalium, magnesium, ijzer, silica, natrium en calcium. Nadat de klei uit de groeve is gewonnen legt men ze in de zon te drogen om zoveel mogelijk machinale bewerkingen te vermijden.
Eens de klei droog is steekt men ze nog eventjes in een oven, die werkt op natuurlijke gas, om alle goede eigenschappen van de bentonietklei te bewaren.
De mineralen zorgen voor een negatieve lading waardoor de klei ideaal is om vervuiling op het haar en de hoofdhuid aan te pakken. Bentoniet helpt ook bacteriën te bestrijden. Bovendien maakt deze kleisoort het haar zacht zonder het haar en de huid uit te drogen. Ze irriteert de huid niet en is heel geschikt voor een diepreinigend masker voor heel het lichaam.
Kortom: bentonietklei is een belangrijke bondgenoot van het haar en de huid die blootgesteld worden aan milieuvervuiling.


Ook voor wie allergisch is


Haarklei – en zeker haarklei met bentoniet – is een duurzaam alternatief voor een diep reinigende shampoo. Ook voor mensen die allergisch reageren op shampoo of cosmetische producten is haarklei een aanrader.
In mijn kapsalon kies ik voor klei in de pure vorm. Bij mij dus geen haarklei die al klaargemaakt in een potje is. Door te kiezen voor pure klei ben ik zeker van de kwaliteit: vrij van alle chemische toevoegingen en bewaarmiddelen. Haarklei in de pure vorm is het beste wat je je haar en huid kan geven: een product dat zo weinig mogelijk behandelingen ondergaan heeft en dus perfect geschikt is om je huid en haar te voeden en te reinigen zonder uit te drogen.


Gebruiksaanwijzing

Bij Hoofdzaak Nana gebruiken we bentonietklei als volgt:

– 1 deel klei + 2 delen lauw water mengen in een glazen kom met houten lepel *

– 1 eetlepel honing of aloë vera gel of appelazijn bijvoegen *

– eventueel een paar druppels etherische olie *

* Gebruik een glazen kom met houten lepel omdat anders de werking van de klei tenietgedaan wordt.

* honing of appelazijn of aloë vera-gel zorgen voor de juiste ph-waarde .

* etherische olie van ceder werkt schimmeldodend, en is heel geschikt tegen jeuk, vette huid of vet haar, eczeem, hoofdroos, dof haar, haaruitval en huidaandoeningen.

* etherische olie met rozemarijn gebruik je best bij dermatitis, eczeem, hoofdroos, vet haar en haaruitval.

*Etherische olie ylang ylang is een tonicum voor huid en haar, herstelt droog en afbrekend haar en onzuivere of geïrriteerde huid en vermindert talgproductie . Wil je de effecten van haarklei met bentoniet zélf ondervinden? Neem dan gerust contact op.