Close
Babyshampoo

Babyshampoo

“Als het goed is voor het fragiele hoofdje van baby’s, dan zal het toch ook wel goed zijn voor mij?”, zo redeneren veel mensen als het gaat om babyshampoo. Het is waar dat babyshampoo minder agressief is dan chemische shampoos voor volwassenen, maar vooraleer je overschakelt op babyshampoo zijn er toch enkele zaken die je moet weten.

Wat is het verschil tussen een shampoo voor baby’s en die voor volwassenen?

De meeste (chemische) shampoos bevatten laurylsulfaat dat zorgt voor een reinigend effect en voor schuim. Sulfaten zijn goede detergenten maar ze kunnen ook de ogen irriteren. Babyshampoos zijn milde, tranenvrije shampoos die niet irriteren. Maar de reinigende werking is ook niet zo sterk. Met andere woorden: je hebt kans op product buildup als je babyshampoo gebruikt.

Risico op build-up

Build-up is een haarprobleem waarbij resten haarproducten (shampoo, conditioner, stylingproducten, wax…) een laag op het haar vormen. Het gevaar daarvan is dat de celvernieuwing kan stoppen en je haaruitval riskeert. Aangezien baby’s niet echt veel stylingproducten gebruiken is dat risico op build-up bij de kleintjes bijna onbestaande, maar bij volwassenen kan dat probleem zich wél stellen.

Is baby shampoo veilig?

Laat het ons zo stellen: babyshampoo bevat minder agressieve en chemische stoffen dan de traditionele shampoo. Misschien ken je de app INCI wel. Die vertelt je wat er in (haar)verzorgingsproducten zit. Je hoeft alleen de code of de ingrediëntenlijst te scannen. Babyshampoo scoort 16 op 20 in de INCI-app. Dat wil wel zeggen dat er nog altijd vier stoffen of ingrediënten zijn die niet ok zijn. Maar die ingrediënten komen wel in aanraking met je huid – toch je grootste orgaan. De laatste jaren is er heel wat te doen geweest over quaternium-15, een bron van formaldehyde die tot allergische reacties leidt en in sommige babyshampoos te vinden was.

Hoe zit het met de pH-waarde?

Zoals je kan lezen in onze andere blog over pH-waardes heeft shampoo een pH-waarde of zuurtegraad. Een te hoge pH-waarde tast het microbioom aan en kan leiden tot huidproblemen. Haarverzorgingsproducten waarbij de pH-waarde te hoog is doet de haarschubben open staan. Dat veroorzaakt geklit en pluizig haar, dof haar, meer gespleten en gebroken haar. Je haar wordt zwak en droogt uit. Het is ook minder veerkrachtig. Een goede pH-waarde ligt tussen 3,5 en 5,0. De zuurtegraad van babyshampoo ligt rond de 7 en is dus hoog. Daardoor prikt de shampoo niet zo snel in de ogen. De pH-waarde van babyshampoo is dus aangepast aan de ogen, niet aan het haar.

Conclusie

Babyshampoo is niet de beste keuze voor jou als volwassene. Wil je een shampoo die goed is voor je haar en hoofdhuid zonder agressieve of schadelijke stoffen? Kies dan voor een 100% natuurlijke shampoo. Met de haarvriendelijke shampoos van Hoofdzaak Nana zit je zeker goed. Onze shampoo behoudt het microbioom van je huid in evenwicht en reinigt je haar zacht zonder te irriteren en zonder de beschermende laag van huid en haar aan te tasten. Bovendien hebben onze plantaardige shampoos een pH-waarde die heel dicht aanleunt bij de zuurtegraad van je huid en haar. Kortom: de beste keuze van je kapper.