Close
Beschadig jij je haar door de foute pH-waarde?

Beschadig jij je haar door de foute pH-waarde?

Voor gezond haar is het belangrijk om de juiste, haarvriendelijke producten te gebruiken. Dat weet je. Maar wist je ook dat je de pH-waarde in het oog moet houden? Niet alleen van je producten maar ook bijvoorbeeld van het water waarmee je (je haar) wast. 

Uit de les chemie weet je misschien nog dat pH een maat voor de zuurtegraad van een zogenaamde ‘waterige oplossing’.Shampoo, conditioner en haarkleuringen zijn voorbeelden van zo’n waterige oplossing. 
De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurtegraad. De zuurtegraad beschermt je huid en haar tegen schimmels en slechte bacteriën.

Is de pH-waarde groter dan 5 dan is die te hoog

Europese tests hebben aangetoond dat 38% van de niet-professionele shampoos geen goede pH-waarde hebben. Professionele shampoos kwamen goed uit de test. De 100% natuurlijke shampoo van Hoofdzaak Nana scoort dubbel goed. Het is niet alleen een heel puur product maar het heeft ook de ideale pH-waarde. 
Nu, waarom is dat zo belangrijk, de pH-waarde van shampoo en andere haarverzorgingsproducten?  

Als een product een te hoge pH-waarde heeft kan dat leiden tot huidproblemen. Het tast het microbioom aan – dus de micro-organismen op je huid – waardoor je huid anders reageert. Met andere woorden: je krijgt een lichaamsgeur.  
Haarverzorgingsproducten waarbij de pH-waarde te hoog is zorgen ervoor dat je haarschubben zachter worden en zich openen. Dat geeft dan weer aanleiding tot: geklit en pluizig haar, dof haar, meer gespleten en gebroken haar. Je haar wordt zwak en droogt uit. Het is ook minder veerkrachtig. 
Heb je je haar chemisch gekleurd, dan kunnen er kleurlekken ontstaan. Dat komt omdat chemische verf heel basisch is want het pigment trekt bij een chemische kleuring in het haar. 

Een goede pH-waarde ligt tussen 3,5 en 5,0.

Als de pH-waarde goed zit dan trekt de geschubde laag van je haar samen. De schubben liggen met andere woorden platter. Dat is goed voor je haar. Je haar glanst, is goed gehydrateerd, is glad, sterk en goed beschermd. 
Als je haarschubben plat liggen dan breken ze minder snel en heb je dus minder last van haar dat split of breekt. Je haar is dan ook beter beschermd tegen kalkrijk water. 
Ook voor je hoofdhuid is een goede pH-waarde (<5,5) belangrijk. De hydratatie van je huid is dan in orde. Roos en huidschilfers en andere hoofdhuidaandoeningen komen minder vaak voor. Kortom: Je microbioom is dan in topconditie en je natuurlijke huidflora op zijn best.

Waarop moet je letten?

Niet te vaak wassen of douchen want de pH-waarde van water is al (te) hoog voor je huid.
Anderzijds is kiezen voor no poo-producten géén goed idee. Veel no poo-fans zweren bij baking soda. Mijn advies: niet doen! De pH-waarde van baksoda is veel te hoog en is heel schadelijk voor je haar.
Kies ook niet voor vaste zeep om je haar mee te wassen. De pH-waarde van vaste zeep is ook te hoog en is dus niet goed – noch voor je huid, noch voor je haar. 
Kindershampoo dan maar? Neen. Ook daar is de pH-waarde te hoog want de zuurtegraad van kindershampoo is aangepast aan de ogen van de kleintjes, niet aan huid en haar.

Wat is er dan wél goed? 

Zoals gezegd: professionele producten zijn de beste keuze voor je haar en hoofdhuid. Kies liefst voor haarverzorgingsproducten met een salonkwaliteit. Bij Hoofdzaak Nana hebben we 100% natuurvriendelijke producten die de juiste pH-waarde hebben.
Kies voor haarproducten met de juiste pH-waarde die de huidflora niet verstoren. 
Spoel je haar met een conditioner zodat de pH-waarde van je haar zich kan herstellen. De pH-waarde van conditioner is altijd lager dan die van shampoo. Het is met andere woorden een goede bescherming tegen weersomstandigheden en (haar)behandelingen. 
Nog een weetje om af te sluiten: honing en aloë vera zijn goede pH-regelaars. Voeg ze dus gerust aan je haarproduct toe (bijvoorbeeld aan haarklei) om de pH-waarde naar beneden te krijgen.