Close
Het geheim van een echt gezonde haardos

Het geheim van een echt gezonde haardos

Kapsalon Hoofdzaak Nana trekt de kaart van 100% natuurlijk. Want alleen plantaardig en puur is de beste garantie voor een gezonde behandeling voor je haar en hoofdhuid. Daar ben ik beetje bij beetje achter gekomen. Nu wil ik niets anders meer.

“Hoe kun je je nu zo lelijk maken?”, vroeg mijn mama zich verontwaardigd af. Ze zei het in de jaren tachtig. Het was de tofste en zotste periode uit mijn leven. Ik experimenteerde met hoe ik eruitzag. Ik ontkleurde mijn haren zelf en kleurde ze daarna met henna. Mijn coupe paste bij de lange zwarte mantels en andere zwarte kleding en accessoires uit grootmoeders tijd die ik in tweedehandswinkels in Gent op de kop tikte. Newwaves: het was helemaal mijn ding. Mijn haren zette ik recht – heel hoog – met suikerwater. Logisch dat mijn moeder haar hoofd schudde. 


Stoer maar natuurlijk


Onder mijn zwarte en stoere imago was ik wel heel begaan met natuur en milieu. Toen al. Tussen 1984 en 1988 deed ik stielkennis op bij Jacques Dessange in Menen. In die tijd zag ik hem één keer een hennakleuring uitvoering. Eén keer maar, maar toch bleef die manier van werken hangen. 
Toen ik twee jaar later mijn eigen salon begon, toen nog als traditionele kapster, kwam ik via een vertegenwoordiger in contact met natuurlijke plantaardige producten om haar te kleuren. Herbarom heette de lijn. En zo ben ik beginnen te experimenteren. 


In die tijd waren er nog geen kappersopleidingen voor natuurlijke en plantaardige haarkleuringen. Ook het aantal kleuren was beperkt. Maar dat vond ik niet erg. Ik vond – en vind nog altijd – dat je niet drastisch moet veranderen van kleur om een mooi resultaat te krijgen. 


Pure pionier


Sinds 1994 gebruik ik alleen nog plantaardige producten voor haarkleuringen in mijn kapsalon. Daarmee was ik een pionier. Als je me liever ‘gedurfd’ of ‘gezond naïef’ noemt, mag dat ook 
Na dat eerste merk volgden er nieuwe zoals hairborist. Ik volgde de ontwikkelingen en nieuwe producten op de voet en leerde heel veel. Al snel vroeg men mij om cursussen te geven. Dat deed ik wel, maar het bleek toch niet echt mijn ding. 


Eén ding wil ik wel aan iedereen meegeven en dat is: let op de ingrediëntenlijst. Een 100% plantaardig haarproduct herken je aan de ingrediënten. Dat wil zeggen: er mogen alleen Latijnse benamingen van planten op staan. Alleen dan is het haarmiddel puur plantaardig. Laat je niet misleiden door de term ‘plantaardig’ of groene verpakkingen. 


Ooit kreeg ik een vertegenwoordiger van een groot haarproductenmerk die me overtuigde om met hun ‘plantaardige’ lijn te werken. Toen ik de producten kreeg bleek uit de ingrediëntenlijst dat het helemaal geen puur plantaardige producten waren. Heel verontwaardigd heb ik alles meteen retour gestuurd. 


Blijven bijleren


Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar natuurlijke shampoo, natuurlijke conditioners en natuurlijke stylingproducten voor het haar. Het valt niet mee om de ingrediënten te ontrafelen. Soms bevatten haarproducten bijvoorbeeld agressieve wasactieve stoffen, siliconen of bewaarmiddelen. Die zijn ook niet goed voor je haar en hoofdhuid. Traditionele haarmiddelproducenten vervangen wel eens ingrediënten die een negatieve bijklank krijgen door andere chemische ingrediënten. Zo vervangen veel producenten het schadelijke ammoniak door het geurloze maar even nefaste ethanolamine. Intussen ben ik heel bedreven om die niet zo haarvriendelijke producten en ingrediënten op te sporen, onder andere dankzij de kapperscursussen van Annie Kok: een Nederlandse natuurkapper die niet alleen meer dan 25 jaar ervaring heeft maar ook natuurgeneeskunde heeft gestudeerd. 
Ik blijf zoeken, analyseren en me bijscholen. Zo volgden mijn zoon en ik een cursus om zelf zeep te maken met alleen bio-oliën.


Ondertussen heb ik een 100% natuurlijke shampoo, conditioner en douchegel in mijn kapsalon zonder bewaarmiddelen. Die haarlijn bestaat uit gefermenteerde producten en de wasactieve stof is saponine, gewonnen uit wasnoten. 


Mijn missie


Vanwaar mijn gedrevenheid? Enerzijds vanuit passie en mijn hoop om bij te dragen aan opnieuw propere rivieren – ooit. Anderzijds weet ik dat 100% natuurlijke haarverzorgingsproducten dé oplossing zijn voor mensen met allergieën. Of die gewoon, net zoals ik, begaan zijn met de natuur, hun milieu en onze gezondheid. Want natuurlijke haarproducten hebben echt wel resultaat. Het haar herleeft echt, springt soms spontaan weer in de krul en valt soepel bij mensen die overstappen van chemische haarkleuringen naar plantaardige haarkleuringen. Ik merk het iedere keer weer in mijn kapsalon. Zalig en boeiend. 


Niet alleen mijn klanten wil ik de troeven van natuurlijke haarproducten laten voelen. Ik geef mijn kennis en ervaring ook graag door aan andere kappers en moedig hen aan om kritisch te zijn op hun producten. Er is écht een alternatief voor iedereen – kappers en cliënten – die allergisch reageren op chemische haarverzorgingsproducten. Dát is mijn boodschap en daar zet ik me elke dag opnieuw voor in.