Close
Zeg neen tegen microplastics

Zeg neen tegen microplastics

Plastiek is zo alomtegenwoordig in ons leven dat het moeilijk te vermijden is. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Bij Hoofdzaak Nana zetten we ons in om ons kapsalon in Ieper zo plastiekvrij mogelijk te houden. En we willen je bewust maken. Wist je dat er ook in de meeste haarverzorgingsproducten plastiek zit?

“Jaarlijks wordt 350 miljoen ton plastiek geproduceerd waarvan 80% terechtkomt in het milieu”, stelde hoogleraar milieutoxologie Colin Janssen (UGent) op 16 juni jl. op Radio1. De professor zei dat uit studies blijkt dat microplastics ook verspreid worden via de lucht. Atmosferisch transport (door verkeer, menselijke aanwezigheid, slibtoepassingen…) heet het. Onderzoekers hebben ontdekt dat microplastics in regen en in sneeuw voorkomen. We ademen ze in en we weten niet precies wat het effect is van microplastics in onze longen en ons lichaam, maar goed is het niet.

In haarverzorgingsproducten

Tot voor kort zaten er minuscule plastiekdeeltjes in veel verzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt zoals tandpasta, make-up, zonnebrandolie, scheerschuim en in haarverzorgingsproducten (shampoo, conditioner, stylingproducten…). Cosmeticaproducenten hebben besloten om microbeads vrijwillig uit de wegspoelbare producten te verwijderen. “Tegen 2019 verdwijnen de schadelijke plastic korreltjes uit bepaalde verzorgingsproducten”, beloofde de Belgische industrie in 2018. Afbreekbare producten zoals kersenpitten of perzikpitten kunnen de plastic deeltjes of microbeads vervangen.

Gevaarlijk?

Dat we ons wel degelijk zorgen moeten maken over microplastics blijkt uit websites zoals www.plasticfreebeauty.org en www.beatthemicrobead.org.

* Microplastics kunnen schadelijke chemicaliën bevatten. Gemiddeld bevatten ze 4-7% chemicaliën en additieven zoals weekmakers en vlamvertragers.

* Microplastics hebben bovendien een invloed op onze hormonenhuishouding. Plastiek toevoegingen zoals bisfenol A en ftalaten zijn kankerverwekkend en ontregelen de hormonen. Onderzoekers hebben ze aangetroffen in moedermelk. * Minuscule microplastics kunnen diep in ons lichaam doordringen – zelfs tot in onze organen.

Weet wat je gebruikt

Zijn (chemische) haarverzorgingsproducten zoals shampoo of ‘leave on’ conditioner echt vrij van microplastics? Het is tijd dat we bewust worden van wat er in de producten zit die we gebruiken. Kijken naar de ingrediëntenlijst dus. Maar het is niet gemakkelijk om de ingrediënten te ontrafelen. Soms bevatten haarproducten bijvoorbeeld agressieve wasactieve stoffen, polymeren, siliconen (microplastics) of bewaarmiddelen. Die zijn ook niet goed voor je haar en hoofdhuid. Gelukkig is er een alternatief voor iedereen – kappers en cliënten – die allergisch reageren op chemische haarverzorgingsproducten en voor mensen die de kaart trekken van gezond en natuurlijk: 100% plantaardige en natuurlijke verzorgingsproducten. Daarom zweert kapsalon Hoofdzaak Nana bij plantaardige shampoo, conditioners en stylingproducten. Dus geen polymeren of siliconen (microplastics) maar alleen ingrediënten zoals planten, noten en fruit. Puur en gezond. En een weldaad voor je haar en hoofdhuid. Kom eens langs in de Rijselstraat 50 in Ieper en overtuig jezelf.