Close
Is ‘no poo’ echt hét van hét?

Is ‘no poo’ echt hét van hét?

Als je ‘no poo’ googelt, dan krijg je maar liefst 83,7 miljoen zoekresultaten. Er zijn no poo-challenges, no poo tutorials en natuurlijk ook veel beroemdheden die vertellen hoe ze de shampoo uit hun badkamer hebben geweerd en iedereen aanraden om hetzelfde te doen. Maar is dat echt wel zo’n goed idee?

‘No poo’ of ‘no ‘poo’ is de afkorting van ‘no shampoo’ en daarmee verwijst men naar manieren om je haar te wassen zonder shampoo en andere haarverzorgingsproducten.
De adepten van de no poo-methode beweren dat het niet nodig is om je haar met shampoo te wassen. “We wassen onze haren veel te veel en met veel te veel shampoo. We kunnen best zonder”, zeggen ze. En ze voegen eraan toe dat een leven zonder shampoo veel beter is voor je haar, je gezondheid en het milieu.


Maar dat klopt niet helemaal

Het is niet beter voor je huid en haar om je haren niet te wassen met shampoo. Anders gezegd: je hebt wél shampoo nodig. Want wat doet een goede shampoo? Een goede, haarvriendelijke shampoo reinigt je haar maar ook je hoofdhuid. Gewoon spoelen met water neemt de vervuiling van het haar niet weg. Daardoor worden niet goed gereinigde haren een voedingsbodem voor bacteriën.

Maar wat misschien nog belangrijker is, is de reiniging van je hoofdhuid. Door te kiezen voor ‘no poo’ en dus je haren niet te wassen met shampoo ontstaat build-up.


Risico op build-up

Build-up is een haarprobleem waarbij siliconen uit chemische haarproducten (shampoo, conditioner, stylingproducten, wax…) een laag op het haar en de hoofdhuid vormen. Build-up van sebum, talg, keratinocyten, dode huidcellen en omgevingsvuil maakt dat je huid geen zuurstof meer krijgt. Het gevolg is dat de cellen zich niet meer vernieuwen en dat kan leiden tot haaruitval.

Build-up verwijderen is lastig. Soms zijn er tot twintig wasbeurten nodig.
Voorkomen is dus ook hier beter dan genezen.

Risico op haaruitval

“Is dat niet overdreven, dat risico op haaruitval?”, denk je nu misschien. Helaas niet. In februari raakte bekend dat DevaCurl voor de rechter gedaagd is omdat heel veel vrouwen hun haar verliezen nadat ze het merk hadden gebruikt. 
DevaCurl is één van de bedrijven die de haarproductenmarkt domineert en zich richt op mensen met krullend haar. Hun (dure) producten zijn vrij van parabenen, sulfaten en siliconen. Dat is goed. Maar: de haarproducten bevatten ook geen reiniger. De mensen die het merk langdurig gebruikten kregen last van build-up en haaruitval. Ze hebben hun haar verziekt en belast door hun haar en hoofdhuid niet te reinigen. 


Je alternatieven?

De voorstanders van no poo hebben wel gelijk als ze zeggen dat chemische producten in shampoo niet goed zijn voor je haar en hoofdhuid. Maar in de plaats van dan maar volledig de shampoo te bannen, is het veel beter om te kiezen voor een plantaardige of 100% natuurlijke shampoo.


Met een pure shampoo heb je wél de reinigende en verzorgende werking maar niet de schadelijke effecten. Ik help je graag aan een shampoo die volledig natuurlijk en plantaardig is, zonder chemische bewaarmiddelen en gefermenteerd.
Toch liever geen shampoo? Kies dan voor klei: ook een 100% natuurlijke reiniger die duurzaam is voor je haar, je huid en het milieu. Ook daarbij kan ik je helpen.