Close
Waarom ik mijn kapsalon poets ‘met beestjes’ (en ik jou dat ook aanraad)

Waarom ik mijn kapsalon poets ‘met beestjes’ (en ik jou dat ook aanraad)

HoofdZaak Nana trekt volledig de kaart van duurzaamheid. En neen: dat is niet zomaar een ronkend label zoals ‘natuurkapper’, ‘biokapper’ of ‘duurzame kapper’. In mijn kapsalon in de Rijselstraat in Ieper trek ik die duurzame aanpak door in alles. Letterlijk van kop tot teen want de vloer van het kapsalon reinig ik met Effectieve Micro-Organismen (EM). En dat is ook goed voor jou. 

“Ik wil mijn duurzame visie verder verspreiden”: zo luidde de kop van het artikel in de Krant van West-Vlaanderen waarin ik tot Krak 2021 van Heuvelland werd uitgeroepen. Het klopt. Duurzaamheid is mijn stokpaardje. Altijd en overal kies ik voor het duurzaamste en ecologische alternatief. Omdat dat gewoon beter is voor mens en milieu. 

Méér dan alleen je duurzame kapper
Daarom ga ik in mijn kapsalon verder dan de 100% natuurlijke behandelingen voor de haar- en hoofdhuid. Als je mijn blogs leest, dan weet je dat ik ook een afvalarm kapsalon ben en dat ik afgeknipte haren opspaar zodat de vzw DungDung er haarmatten van kan maken om vervuiling van rivieren en andere waterlopen mee tegen te gaan. 
En als je al eens in mijn kappersstoel hebt gezeten, dan heb je me al enthousiast horen vertellen over ecotoerisme en mooie, groene plekken die ik de moeite vind. Misschien heb ik je zelfs al een nummer van EM Magazine in de handen gestopt. 

In de ban van EM
Sinds ik de Effectieve Micro-organismen (EM) ontdekte ben ik helemaal fan. Deze piepkleine micro-organismen zijn overal in de natuur aanwezig. Meer zelfs: ze stonden aan de basis van de ontwikkeling van het leven op aarde. Er zijn zowel micro-organismen die zorgen voor opbouwen als micro-organismen die opruimen. In de jaren tachtig stelde de Japanse professor dr. Teruo Higa een cocktail van deze nuttige micro-organismen samen. Het werd de basis van de EM-technologie. 

Schoonmaken met beestjes
Tegenwoordig gebruikt men EM voor heel veel: landbouw, veeteelt, de behandeling van verontreinigd water, tegen de straling in Fukushima… Iedereen kan EM gebruiken: voor dierenverzorging (ook bijv. kattenbakvulling), voor plantenonderhoud, om organisch materiaal te recycleren, om schoon te maken…
Vooral over de schoonmaakmogelijkheden van EM ben ik heel enthousiast. EM Agriton – uit de Nieuwkerkestraat in Mesen – verdeelt onder andere Wipe&Clean: een aanrader. Het product is 100% natuurlijk, ecologisch en het bestaat uit fermentatie van EM. Het schuimt niet zoals een standaardzeep maar het reinigt wel goed en het helpt om een gezonde omgeving te krijgen.