Close
Waarom je geen shampoo met keratine nodig hebt – en wat dan wél belangrijk is voor gezond haar

Waarom je geen shampoo met keratine nodig hebt – en wat dan wél belangrijk is voor gezond haar

Shampoo met keratine brengt je haar in de beste conditie. Het laat het haar er stralend uitzien en zacht aanvoelen. En het beschermt je haar tegen schade veroorzaakt door stylingtangen en föhnen. Dat is toch wat de reclame je laat geloven. Maar is keratineshampoo echt zo’n wondermiddel?

Eerst en vooral: wat is keratine? Keratine is een belangrijk eiwit dat van nature voorkomt in onze nagels en in ons haar. Meer zelfs: je haar bestaat voor 95% uit keratine. Keratine geeft je haar sterkte en structuur. Als je te weinig van het belangrijke eiwit hebt, dan kan je haar broos en dof worden. Of zelfs uitvallen.  

Oorzaken van keratinetekort
Door behandelingen zoals chemische haarkleuring of permanten en je haar te bewerken met hitte (bijvoorbeeld door intensief föhnen of je haar te stijlen) kan de hoeveelheid keratine in je haar afnemen. En kan dus je haar uitvallen.

Keratine toevoegen
Producenten van haarproducten hebben daarom gezocht naar manieren om keratine aan shampoo en verzorgingsproducten toe te voegen. Dat doen ze via keratine toe te voegen aan hun producten. Die toegevoegde keratine wordt gewonnen uit kippenveren, hoeven of hoorn maar vooral uit schapenwol. De keratine uit schapenwol is 91% gelijkend op onze menselijke keratine.
Maar: keratine extraheren uit schapenwol is een lang proces. Het duurt zes weken. Daardoor is het een heel duur product.

Verwaarloosbare hoeveelheid keratine
En daar wringt het schoentje bij shampoos met keratine. Doordat toegevoegde keratine zo duur is doen de producenten maar een heel minieme hoeveelheid keratine in hun shampoo en andere producten. Hoeveel? Amper 0,01% tot 0,03% of anders gezegd: op 5000 kilogram shampoo voegt men maar 500 ml toe.

Andere gladmakers
De hoeveelheid toegevoegde keratine aan shampoo is dus verwaarloosbaar. Het effect van de keratine is dus ook zo goed als nihil. Hoe komt het dan dat je haar wél glad wordt door die ‘keratineshampoo’? Door andere chemisch toegevoegde producten zoals siliconen.   

Oplossing
Kortom: keratine in shampoo is vooral een verkoopargument. Door de term ‘keratine’ te vermelden wordt de shampoo aantrekkelijker maar door de verwaarloosbare hoeveelheid gebruikte keratine is keratineshampoo is deze shampoo geen must.
Wat doe je dan beter wel? Ervoor zorgen dat je geen keratinetekort hebt. Dat doe je door goed voor jezelf te zorgen en gezonde keuzes te maken. Eet gezond en kies voor natuurlijke producten. Door te kiezen voor plantaardige haar- en verzorgingsproducten houd je je haar in topconditie. Kleur en verzorg je haren met plantaardige shampoo en verzorgingsproducten. Je huid is je grootste orgaan en neemt alles op wat je erop smeert. Ook de chemische producten die je gebruikt (zoals chemische haarkleuringen) neemt de huid – helaas – heel gemakkelijk op.