Close
Bij Hoofdzaak Nana gaat je afgeknipte haar naar het goede doel

Bij Hoofdzaak Nana gaat je afgeknipte haar naar het goede doel

Als je je haren laat kortwieken in mijn biokapsalon in Ieper, dan verdwijnen je lokken sinds de zomer van 2021 niet langer in de vuilnisbak. Alles gaat in speciale haarzakken van de vzw DungDung die er onder andere haarmatten tegen waterverontreiniging van maakt.

Wat gebeurt er met je afgeknipt haar? Meestal verdwijnt dat in de vuilnisemmer. Dat was ook zo bij Hoofdzaak Nana. Tot juli 2021. Sindsdien worden alle afgeknipte haren verzameld in een speciale, papieren Haarzak zodat het Belgische bedrijf DungDung ermee aan de slag kan. Het haar gebruikt men voor waterfilters, herbruikbare tassen en ook om er brandwonden mee te behandelen.


Haar: afval of grondstof?

Wie mij al langer volgt weet dat ik de kaart trek van duurzaamheid. In een andere blog (LINK) lees wat mijn natuurlijke kapsalon in Ieper doet om een afvalarme kapperszaak te zijn. Alleen voor de haarresten had ik nog geen goede oplossing. Nochtans is haar een interessante organische grondstof. Haar is ook heel sterk. Probeer maar eens haar uit elkaar te trekken: dat lukt niet echt. Dat wist men vroeger ook al. Paardenhaar gebruikte men om plaaster mee te verstevigen. Pruiken… Dus de vraag is: wat kon ik doen met afgeknipt haar? Afgeknipt haar van minstens 20 cm lang is bruikbaar om er pruiken van te maken, maar voor de kortere lokken was er geen andere bestemming dan de afvalemmer. Dat vond ik jammer want haar is een mooie grondstof. Zeker natuurlijke, niet chemisch gekleurde haren. … en meer Ik had al gehoord van initiatieven die haar haarresten gebruikten als compost maar die initiatieven bestaan niet in België. Via de kappersorganisatie Febelhair hoorde ik over het initiatief ‘Hair Recycle’ van Dung Dung vzw uit Brussel (Oudergem). Die zijn eind 2020 begonnen om haarresten van kapsalons in te zamelen voor duurzame initiatieven en circulaire economie. Ze zijn ook partner van de ngo ‘Matter of Trust’. Ik was meteen geïnteresseerd en heb me – net als meer dan 260 andere kapsalons – aangesloten. Project Hair Recycle Patrick Janssens van DungDung zegt dat het project bedoeld is om afgeknipt haar een tweede leven te geven. De opgehaalde haren zullen in eerste instantie dienst doen als filters die milieuvervuiling tegengaan in stormbekkens en waterwegen.

“Haarresten zijn een grondstof van filters tegen waterverontreiniging, van herbruikbare tassen en om brandwonden mee te behandelen. Haar bestaat voor 95% uit keratine. Daar doen we nu testen mee voor medisch gebruik. Voorlopig richten we ons vooral op de productie van ‘hair-booms’ en ‘hair-mats’”, zegt Patrick Janssens. Hair-boom Zo’n hair-boom is een buis uit katoen of nylon vol haar die men op de oevers van stranden of bij waterlopen plaatst om te voorkomen dat olievlekken zich verspreiden. Een haarmat absorbeert in ook gelekte olie en kan bovendien zwerfvuil tegenhouden. Voor één hair-boom is 2kg afgeknipt haar nodig. Haarmatten bestaan in verschillende groottes, afhankelijk van de ernst van de situatie zijn er matten van 3 tot 5 meter. Gemiddeld produceert een kapsalon 2 tot 4 kg haarafval. In de pers Intussen heb ik al verschillende volle Haarzakken. Dung Dung zorgt voor de ophaling en verwerking. Voor de organisatie is het belangrijk dat het afgeknipte haar van de Belgische kappers in België blijft en verwerkt wordt. Dat past binnen de duurzaamheidsfilosofie van de vzw. En ook ik vind dat belangrijk.

Na één maand had ik mijn eerste haarzak vol. Dat is toen in de Krant van West-Vlaanderen gekomen en ook de vzw heeft het artikel gedeeld. Klik hier voor het artikel en hier voor de Facebook-post.