Close
Jouw afvalarme kapsalon in Ieper

Jouw afvalarme kapsalon in Ieper

Door de focus te leggen op duurzaamheid, recycleren en een natuurlijke aanpak hebben we bij Hoofdzaak Nana amper afval. Door naar de kapper te gaan bij een natuurvriendelijke kapper draag je dus bij aan een kleinere ecologische voetafdruk en zorg voor het milieu. Ontdek in dit blogartikel wat we allemaal doen om een afvalarm kapsalon te zijn.

Ja, we gebruiken nu blauw-witte chirurgische mondmaskers in Hoofdzaak Nana maar dat komt omdat de overheid kappers verbiedt om nog herbruikbare stoffen exemplaren op te zetten in het salon. Dus gebruiken we chirurgische mondmaskers en die gooien we na gebruik wel in de vuilnisbak. 

Bijna lege afvalemmer
Maar voor het overige is Hoofdzaak Nana een afvalarm kapsalon. In mijn vuilnisbak zitten vooral afgeknipte haarlokken. Geen plastiek tubes of verpakkingen. Dat is logisch aangezien we kiezen voor natuurlijke haarverzorgingsproducten. Zo zijn onze haarkleuringen plantaardig, dus gemaakt op basis van gedroogde en verpulverde bladeren, wortels, knoppen, bloemen… 
De meeste haarproducten die ik verkoop in mijn kapsalon en in de webshop zitten in hervulbare verpakkingen. Zijn je haarverzorgingsproducten op? Kom dan gerust naar Hoofdzaak Nana. Je kan er je eigen (lege) fles laten opvullen met 100% natuurlijke haarproducten of je laat de bij ons aangekochte fles gewoon opnieuw vullen.
Onze hervulbare flessen bestaan uit gerecycleerde kunststof. Geen glazen flessen want niemand wil per ongeluk glasscherven in de badkamer. Bovendien zijn die breekbare, zware flessen niet handig om mee te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Daarom kozen we dus voor verpakkingen uit gerecycleerde kunststof. 
Het nieuwe haarverzorgingsmerk Tabitha James Kraan is niet hervulbaar maar heeft verpakkingen gemaakt uit gerecycleerd plastiek en een deel van de verpakking bestaat uit aluminium: een materiaal dat oneindig recycleerbaar is. Dus qua duurzaamheid zit dat ook goed. 

Recycleerbare douchemutsjes
‘Hergebruik’ is een sleutelwoord in Hoofdzaak Nana. Dus bij ons geen wegwerpkapmantels. Zo krijgt iedere klant in het kapsalon een verse kapmantel. Na gebruik gaat die – samen met alle gebruikte handdoeken – gewoon in de wasmand.
Altijd denk ik na hoe ik nog meer kan hergebruiken of hoe ik kan zorgen voor minder afval. Zo hebben we nu een alternatief voor de plastiekfolie om haarkleuringen te laten inwerken. Voortaan gebruiken we daar recycleerbare douchekapjes uit maïszetmeel voor. Die zijn biologisch afbreekbaar wat inhoudt dat schimmels en bacteriën het materiaal op een biologische wijze kunnen afbreken zonder dat er reststoffen overblijven. De composteerbare douchemutsjes mogen bij de industriële compost. Bij de verbranding komen geen schadelijke stoffen vrij. Daarom dragen de douchemutsjes die we nu in Hoofdzaak Nana gebruiken het milieulabel ‘Compost-OK’. Dat keurmerk krijgen producten die geen schadelijk stoffen bevatten en die men in een industriële compostinstallatie kan herleiden tot compost zonder schadelijke residu’s.  

Kortom
Al deze inspanningen verkleinen de afvalberg en onze ecologische voetafdruk. En de kwaliteit van de haarverzorging? Die is en blijft top en puur natuurlijk. Kom eens langs in de Rijselstraat 50 in Ieper en overtuig jezelf.