Close
Haareigenschappen

Haareigenschappen

Om je haareigenschappen te bepalen kun je naar een aantal dingen kijken: * Haartype * Haardikte * Elasticiteit * Porositeit 

Haartype

Je kunt het haar onderverdelen in 4 types die elk weer onderverdeeld zijn. Voor haartype 1 en 2 is het over het algemeen fijn wat lichtere producten te kopen en voor haartype 3 en 4 wat zwaardere producten.Hieronder kun je zien welke haartypes en onderverdelingen er zijn.

Haardikte

Het is goed om de dikte van je haar te weten om zo te kunnen bekijken welke soort producten je nodig hebt, lichte of zwaardere producten.

Over het algemeen kun je zeggen dat:

Bij dun haar zie je veel hoofdhuid, bij medium een beetje en bij dik haar geen hoofdhuid. Dan kun je ook het haar onderverdelen in fijn, medium en grof haar. Neem een losse haar tussen de vingers en rol deze:* Fijn haar: dunner dan garen – kwetsbaar, snel vet ( lichte producten).* Medium haar: voelt als garen – zit er tussen in.. kijk wat je haar fijn vind.* Grof haar: dikker als garen – sterk, heeft meestal meer hydratatie nodig dan proteïne maar kijk hierbij wel of het haar geverfd is etc (dan ook proteïne)

Elasticiteit

Elasticiteit geeft de balans aan tussen de hoeveelheid vocht ( moisture)  en proteïne. Een disbalans kenmerkt zich door haar wat kan afbreken, droog haar en pluizen. Elasticiteit kan veranderen en moet je soms opnieuw bekijken als je haar niet meer wil zitten. Lage elasticiteit kenmerkt zich doordat het snel breekt als je een haar uitrekt. Het haar voelt vaak ruw aan en lijkt op stro. Vaak gebruik je dan teveel proteïne en kun je dus meer moisture toevoegen. Hoge elasticiteit kenmerkt zicht doordat het haar veel mee rekt als je een haar uitrekt. Het haar houdt teveel vocht vast en is slap, futloos, pluist en zakt uit. Vaak gebruik je dus teveel moisture en kun je dus meer proteïne toevoegen. Uitzondering hierop kan geverfd haar zijn.. dit heeft sowieso vaker proteïne nodig.

Porositeit

Porositeit zegt iets over de mate van het opnemen en vasthouden van vocht in je haar. Lage porositeit kenmerkt zich door een lange droogtijd, vaak langer dan 8uur. Het haar neemt moeilijk vocht op maar houdt het lang vast. De schubbenlaag van het haar is platliggend en overlapt elkaar.  Het haar is vaak gevoelig voor build-up. Het beste kun je proberen niet teveel of te zware producten te gebruiken. Als je een haar door je vingers laat glijden voelt deze vaak glad aan. Medium porositeit kenmerkt zich door een droogtijd van 2-8uur. De schubbenlaag van het haar ligt wat losser. Bij dit type haar kun je kijken wat werkt voor jouw haar. Hoge porositeit kenmerkt zich door snelle vochtopname maar houdt het moeilijk vast. Het haar droogt snel, vaak binnen 2uur. De haarschubben staan omhoog. Dit type haar kan relatief snel droog zijn en klitten of niet willen glanzen. Omdat het haar product als het ware opslurpt kun je meer en zwaardere producten gebruiken. Dit haar houdt vaak ook van een goed masker en sealende olie. Hoge porositeit kan ook ontstaan door beschadiging die op kan treden bij verven, föhnen of stijlen..

Lage elasticiteit

Jij als curly hebt het soms hard te voorduren om de juiste producten te vinden en je haar mooi te kunnen stylen. Het is dan erg moeilijk om je haar eigenschappen te kunnen checken. Wij hebben alles voor jullie op een rijtje gezet. Een rektest is erg belangrijk om mee te beginnen want die bepaald of je wel of geen proteïne nodig hebt. Hoe doe je een rektest? Een rektest doe je op nat haar, in de douche bijvoorbeeld. Hierbij pak je een enkel haartje en trek je er zachtjes aan. Je hebt 2 duidelijke verschillen, als je aan het haartje trekt dan kan die meteen afbreken of hij veert mee. Mocht je er echt tussenin zitten dus rekbaar maar ook daarna een breuk dan is verstandig om proteïne en vocht te gebruiken. Bij alleen maar rek zeker proteïne rijke producten en bij meteen breuk zeker vocht. 

Snel brekend haar

Bij een lage elasticiteit breng je vocht aan in het haar. Dit doe je omdat je je haar goed wil hydrateren/voeden. Omdat het best moeilijk is om een goed pakket te maken hebben wij voor jullie de meest voorkomende samenstellingen genoteerd. Proteïne geeft wel een goede stevigheid aan je haar dus je mag best een product gebruiken met proteïne. Maar let op, niet te veel.

Stap 1 : MasNewen shampoo of Tabitha cleanser 

Stap 2 :Tabitha clean conditioner 

Stap 3 : Tabitha 4 in 1 

Stap 4 : Marlie gel 

Hoge elasticiteit 

Jij als curly hebt het soms hard te voorduren om de juiste producten te vinden en je haar mooi te kunnen stylen. Het is dan erg moeilijk om je haar eigenschappen te kunnen checken. Wij hebben alles voor jullie op een rijtje gezet. Een rektest is erg belangrijk om mee te beginnen want die bepaald of je wel of geen proteïne nodig hebt. Hoe doe je een rektest? Een rektest doe je op nat haar, in de douche bijvoorbeeld. Hierbij pak je een enkel haartje en trek je er zachtjes aan. Je hebt 2 duidelijke verschillen, als je aan het haartje trekt dan kan die meteen afbreken of hij veert mee. Mocht je er echt tussenin zitten dus rekbaar maar ook daarna een breuk dan is verstandig om proteïne en vocht te gebruiken. Bij alleen maar rek zeker proteïne rijke producten en bij meteen breuk zeker vocht. 

Haar wat je ver kan uittrekken zonder te breken

Bij een hoge elasticiteit breng je proteïne aan in het haar. Dit doe je omdat je je haar meer stevigheid te geven. Als jouw haar om proteïne vraagt haal je dit vooral uit je shampoo en masker of eventueel een stylingproduct. Je haar gaat het niet prettig vinden als je nu alleen maar producten met proteïne gaat gebruiken want dan word het veelste zwaar!

Stap 1 : Tabitha hair cleanser of MasNewen shampoo 

Stap 2: MasNewen conditioner 

Stap 3: Tabitha 4 in 1 leave in 

Stap 4 : Marlie gel

Gemiddelde elasticiteit 

Jij als curly hebt het soms hard te voorduren om de juiste producten te vinden en je haar mooi te kunnen stylen. Het is dan erg moeilijk om je haar eigenschappen te kunnen checken. Wij hebben alles voor jullie op een rijtje gezet. Een rektest is erg belangrijk om mee te beginnen want die bepaald of je wel of geen proteïne nodig hebt. Hoe doe je een rektest? Een rektest doe je op nat haar, in de douche bijvoorbeeld. Hierbij pak je een enkel haartje en trek je er zachtjes aan. Je hebt 2 duidelijke verschillen, als je aan het haartje trekt dan kan die meteen afbreken of hij veert mee. Mocht je er echt tussenin zitten dus rekbaar maar ook daarna een breuk dan is verstandig om proteïne en vocht te gebruiken. Bij alleen maar rek zeker proteïne rijke producten en bij meteen breuk zeker vocht. 

Gemiddelde elasticiteit (haar wat van beide iets nodig heeft)

Bij een gemiddelde elasticiteit breng je een mix van proteïne en vocht in het haar. Dit doe je omdat je haar om beide ingrediënten vraagt. Proteïne voor de stevigheid en vocht voor een goede voeding. Omdat het best moeilijk is om een goed pakket te maken hebben wij voor jullie de meest voorkomende samenstellingen genoteerd.

Stap 1 : Tabitha clean shampoo of MasNewen shampoo of Tabitha cleanser 

Stap 2: Tabitha clean conditioner of MasNewen conditioner 

Stap 3 : Tabitha 4 in 1 leave in 

Stap 4 : Marlie gel