Close
Zit er plastiek in jouw shampoo?

Zit er plastiek in jouw shampoo?

Werk jij mee aan de milieuvervuiling? Het zou zomaar kunnen. Want als je chemische shampoo gebruikt om je haar te wassen, dan is de kans groot dat er piepkleine plastiekdeeltjes uit de shampoo in het afvoerputje van je bad of douche terechtkomen. Maar liefst 30 ton microplastiek uit shampoo wordt per dag in Europa geloosd.

Microplastic is een wereldwijd probleem. De plastiekdeeltjes blijven duizenden jaren bestaan. Het is vrijwel onmogelijk om er vanaf te komen en de effecten op onze gezondheid zijn groot. In een andere blog hadden we het al over de minuscule plastiekdeeltjes die ook in veel verzorgingsproducten zitten.
Daarom heeft men recent op Europees vlak voorgesteld om nieuwe limieten vast te leggen als het gaat over het gebruik van microplastics en de ‘plastic soup’ een halt toe te roepen.

In het afvoerputje
Als je chemische shampoo gebruikt waarin van die kleine pastiekdeeltjes zitten, dan komen die in de gootsteen terecht. Het is waar dat de zuiveringsinstallaties hun werk doen en zowat zeventig procent van de microplastics filteren, maar dat betekent dat dertig procent wél nog in het water en het milieu terechtkomt.

Aardolie
De Nederlandse journaliste Robin van Wechem schreef het boek ‘Het Antirimpelcomplex’ (2012). In hoofdstuk 2 van haar boek constateert ze wat ik als kapster bij Hoofdzaak Nana maar al te goed weet: dat (chemische) shampoo stoffen bevat die je niet op je hoofd wil smeren. Denk aan aardolie en daarop gebaseerde stoffen. Want microplastics hebben aardolie als basis. Je huid is je grootste orgaan en neemt alles op wat je erop smeert. En geef toe: plastiek en aardolie wil je toch niet op je haar of hoofdhuid?

Een app
De Plastic Soup Foundation en het Amsterdamse ontwerpbureau Pinch hebben deze zomer samen de Beat de Microbead app ontworpen. Met die app weet je snel of jouw verzorgingsproducten zoals shampoo microplastics bevatten. Je moet alleen een foto maken van de ingrediëntenlijst. De app herkent de ingrediënten en vertelt je het resultaat. Je kunt hem hier downloaden: https://www.beatthemicrobead.org/download-btmb-app/

De beste keuze
Maar weet je wat nóg beter is? Resoluut kiezen voor pure en 100% plantaardige shampoo. Echt plantaardige haarverzorgingsproducten zijn haarvriendelijk. Ze zijn vrij van microplastics, chemische ingrediënten, agressieve wasactieve stoffen, siliconen of bewaarmiddelen. Intussen ben ik heel bedreven om die niet zo haarvriendelijke producten en ingrediënten op te sporen. Daar heb ik geen app voor nodig 😊
Ik blijf zoeken, analyseren en me bijscholen. Ondertussen heb ik een 100% natuurlijke shampoo, conditioner en douchegel zonder bewaarmiddelen gevonden. Deze raad ik aan en bied ik dan ook te koop aan in mijn kapsalon in Ieper. En daar kun je ook je lege shampoofles laten heropvullen met onze natuurlijke shampoo. Dat is onze manier om de plastic soup en de strijd tegen microplastics tegen te gaan.